Wiśnie pod kruszonką

0 (0 ocen)

Smak wiśni na lekkim drożdżowym cieście, to to co każdy lubi najbardziej :)

Składniki:

  • Forma 24x36
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 l ciepłego mleka
    10 dag roztopionej margaryny
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    25 dag wiśni

    KRUSZONKA:
    6 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki cukru kryształu
    10 dag margaryny

Wiśnie pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, wkruszyć drożdże, dodać mleko i margarynę, oraz żółtka utarte z cukrem, dokładnie wyrobić, i odstawić na ok 45min do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki na kruszonkę wymieszać.
  • 3. Wiśnie wydrylować i lekko posypać cukrem.
  • 4. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto drożdżowe, ułożyć wiśnie i posypać kruszonką, lekko docisnąć. Piec ok 55-60 min w 190*

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy