Wiśniak

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

To ciasto robię już od kilku ładnych lat, a przepis znalazłam w gazecie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • paczka biszkoptów
    2 szklanki kompotu wiśniowego
    3 galaretki wiśniowe
    3 szklanki wydrylowanych wiśni
    budyń śmietankowy
    2 jaja
    5 łyżek cukru pudru
    kostka masła
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wiśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa I: 1 galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. 1 szklankę wiśni zblendować z 2 łyżkami cukru i dodać do nich przestudzoną galaretkę, Odstawić do lodówki.
  • 2. Masa II: 2/3 kompotu zagotować i rozpuścić w nim 1 galaretkę. Pozostały kompot wymieszać z budyniem i wlać go na gorącą galaretkę i zagotować. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, odstawić na kilka minut żeby napuchła, a następnie rozgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Miękkie masło utrzeć z 3 łyżkami cukru i żółtkami, stopniowo dodawać masę galaretkowo-budyniową i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, na dnie ułożyć biszkopty i wyłożyć połowę masy II. Następnie wylać tężejącą masę I i wstawić do lodówki żeby się zastygła. Wyłożyć resztę masy II. Ułożyć wiśnie i zalać galaretką.

Porady

Zamiast wiśni świeżych można użyć owoców mrożonych lub z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować