Wiosenny twarożek warstwowy

0 (0 ocen)

Zwykły twarożek z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, ale podany w formie warstwowej, będzie ozdobą śniadania lub kolacji.

Składniki:

  • na 3 porcje:
    275 g twarogu półtłustego
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 małe ogórki gruntowe
    3 duże rzodkiewki
    1/2 pęczka szczypioru
    sól morska
    liście sałaty
    rzodkiewki i ogórek do dekoracji

Wiosenny twarożek warstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy solą morską i rozcieramy na gładką masę.
  • 2. Rzodkiewki, ogórki, szczypior i sałatę myjemy i osuszamy. Rzodkiewki i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypior kroimy.
  • 3. Na liściach sałaty formujemy wieżyczki za pomocą obręczy o średnicy 7,5 cm. Na spodzie układamy równą warstwą 1 łyżkę twarożku, następnie 1/3 startych ogórków, łyżkę twarożku, 1/3 startej rzodkiewki, łyżkę twarożku. Na wierzchu układamy 1/3 szczypioru. Delikatnie zdejmujemy obręcz.
  • 4. Każdą porcję dekorujemy rzodkiewkami i ogórkiem i od razu podajemy.

Porady

Starte rzodkiewki i ogórki oraz pokrojony szczypior możemy wymieszać z twarożkiem i podać na liściach sałaty. Taki twarożek wygląda mniej odświętnie, ale smakuje równie dobrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy