Wiosenny torcik twarożkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na tak podany twarożek powinno znaleźć się wielu chętnych

Składniki:

  • Na kolorowe placki:
    2 duże marchewki,
    duża pietruszka,
    pół selera,
    brokuł,
    3 jaja,
    3 łyżki mąki,
    proszek do pieczenia,
    Na masę podstawową:
    70-80 dag chudego twarogu,
    ok 25 dag jogurtu naturalnego lub śmietany,
    po pęczku: rzodkiewek, szczypiorku, koperku,
    3 plastry wędliny,
    3 plastry żółtego sera,
    Do dekoracji:
    2 jaja, kawałek marchewki i ogórka wężowego, kilka oliwek, pół czerwonej cebuli, nać pietruszki, kiełki rzodkiewki,
    sól, pieprz

Wiosenny torcik twarożkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler i brokuł ugotować. Po wystudzeniu rozdrobnić blenderem w osobnych naczyniach marchewki, seler razem z pietruszką, brokuł. Do każdego naczynia dodać po łyżce mąki, jednym jaju oraz proszek do pieczenia ( ok 1/4 łyżeczki), doprawić solą i pieprzem. Masy wyłożyć na blaszki wyściełane papierem do pieczenia ( pergamin wysmarować tłuszczem), formując z nich jednakowej wielkości placki ( można sobie ułatwić pracę odrysowując od talerza okręgi na pergaminie). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 - 25 minut. Zdjąc z blaszek i odstawić do wystudzenia.
    Twaróg połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dalej postępować wg swojego uznania i fantazji. Przekładać placki masą z różnymi dodatkami. Na koniec udekorować i schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy