Na tak podany twarożek powinno znaleźć się wielu chętnych
Składniki:
Na kolorowe placki:
2 duże marchewki,
duża pietruszka,
pół selera,
brokuł,
3 jaja,
3 łyżki mąki,
proszek do pieczenia,
Na masę podstawową:
70-80 dag chudego twarogu,
ok 25 dag jogurtu naturalnego lub śmietany,
po pęczku: rzodkiewek, szczypiorku, koperku,
3 plastry wędliny,
3 plastry żółtego sera,
Do dekoracji:
2 jaja, kawałek marchewki i ogórka wężowego, kilka oliwek, pół czerwonej cebuli, nać pietruszki, kiełki rzodkiewki,
sól, pieprz
Wiosenny torcik twarożkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę, seler i brokuł ugotować. Po wystudzeniu rozdrobnić blenderem w osobnych naczyniach marchewki, seler razem z pietruszką, brokuł. Do każdego naczynia dodać po łyżce mąki, jednym jaju oraz proszek do pieczenia ( ok 1/4 łyżeczki), doprawić solą i pieprzem. Masy wyłożyć na blaszki wyściełane papierem do pieczenia ( pergamin wysmarować tłuszczem), formując z nich jednakowej wielkości placki ( można sobie ułatwić pracę odrysowując od talerza okręgi na pergaminie). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 - 25 minut. Zdjąc z blaszek i odstawić do wystudzenia.
Twaróg połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dalej postępować wg swojego uznania i fantazji. Przekładać placki masą z różnymi dodatkami. Na koniec udekorować i schłodzić w lodówce.
Komentarze