Wiosenny pudding ryżowy

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nieskomplikowany pudding ryżowy z jagodami.Przygotowuje się go w garnku,a tym samym skraca się czas oczekiwania na kremowe niebo w gębie. Przełamanie konsytencji pokruszonymi bezami to strzał w 10.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały): 100 gramów
    - mleko (3,2 %): 600 mililitrów
    - jagody (mrożone): 0.25 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - sok z malin (lub wiśniowy): 2 łyżki
    - sól (morska): 1 szczypta
    - esencja wanilowa (lub aromat waniliowy): 1 łyżeczka
    - bezy (kolorowe bezy lub ciastka kokosowe/ pokruszone): 4 sztuki

Wiosenny pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubym dnem wlać mleko,esencję waniliową,wsypać ryż,sól,zagotować i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum.Garnek przykryć pokrywką.Gotować 15 minut ( w tym czasie należy pudding 3-4 razy przemiszać).Zdjąć z ognia,dodać masło,wymieszać,przykryć,owinąć ręcznikiem, pozostawić na 10 minut.
  • 2. Jagody przelać ciepłą wodą,dokładnie osączyć.Pudding przełożyć do koklików,polać sokiem malinowym,posypać jagodami i pokruszonymi bezami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy