Wiosenny bukiet sajgonek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna i zdrowa przekąska ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • 4 płaty papieru ryżowego
    mała marchewka
    2 łodygi selera naciowego
    2 rzodkiewki
    kawałek czerwonej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    op. kiełków rzodkiewki
    2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe)
    kilka liści sałaty do dekoracji
    słodki sos chili

Wiosenny bukiet sajgonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka.
    Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile w wodzie, następnie kłaść na lekko natłuszczonej olejem desce do krojenia. Przeciąć na 2 równe półkola. Na każde z nich układać pokrojone warzywa i kiełki. Zwinąć w ruloniki tak aby warzywa wystawały poza papier ryżowy.
    A niedużej miseczce ułożyć liście sałaty i pionowo sajgonki. Całość posypać prażonymi nasionami. Podawać z sosem chiili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy