4 płaty papieru ryżowego
mała marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 rzodkiewki
kawałek czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
op. kiełków rzodkiewki
2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe)
kilka liści sałaty do dekoracji
słodki sos chili
Wiosenny bukiet sajgonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka.
Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile w wodzie, następnie kłaść na lekko natłuszczonej olejem desce do krojenia. Przeciąć na 2 równe półkola. Na każde z nich układać pokrojone warzywa i kiełki. Zwinąć w ruloniki tak aby warzywa wystawały poza papier ryżowy.
A niedużej miseczce ułożyć liście sałaty i pionowo sajgonki. Całość posypać prażonymi nasionami. Podawać z sosem chiili.
Komentarze