Wiosenno-letnia bagietka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetna na poranne śniadanko z kubkiem gorącej herbaty......

  • 20 min

Składniki:

  • * 2 bagietki pszenne
    * 3 dag masła
    * 10 dag żółtego sera podlaskiego
    * 1 młoda cukinia
    * 2 pomidory
    * 2 czerwone cebulki
    * 1/2 pęczka natki pietruszki
    * 5 listków sałaty
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * sól morska z młynka do smaku
    * pieprz czarny do smaku
    * 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej

Wiosenno-letnia bagietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię sałatę pomidory i natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą ,zostawić na ręczniku kuchennym do obcieknięcia. Następnie pokroić cukinię i pomidora w plasterki średniej grubości tak samo ser żółty.

    Bagietkę przekroić wzdłuż ,każdą posmarować masełkiem .Na bułeczkach rozłożyć ser cukinię i pomidory,posypać solą do smaku pieprzem i szczyptą czubrycy zielonej . Ułożyć w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 7 min w temp 200*
  • 2. Cebulki czerwone obrać posiekać drobniutko , dodać sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać wszystko razem,doprawiając solą i pieprzem czarnym do smaku.
    Tak przygotowaną pastę rozłożyć na ciepłych bagietkach. Udekorować sałatą na talerzu i jeść.Do tego kubek gorącej herbaty z cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy