Pyszne młode ziemniaczki z białym serem i nowalijkami to obowiązkowy punkt wiosennego menu.
10 min
Składniki:
50 dag młodych ziemniaków
20 dag białego sera trzykrotnie mielonego
1 duży ogórek
8 dużych rzodkiewek
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
olej rzepakowy
Wiosenne ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut- aby były lekko twarde. Hartujemy zimną wodą, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy trochę środka, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
2.W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go wraz z dokładnie umytymi pięcioma rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Dodajemy biały ser oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
3.Gorące ziemniaki napełniamy serkiem, dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w półtalarki oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze