Wiosenne ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne młode ziemniaczki z białym serem i nowalijkami to obowiązkowy punkt wiosennego menu.

  • 10 min

Składniki:

  • 50 dag młodych ziemniaków
    20 dag białego sera trzykrotnie mielonego
    1 duży ogórek
    8 dużych rzodkiewek
    3 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy

Wiosenne ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut- aby były lekko twarde. Hartujemy zimną wodą, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy trochę środka, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
  • 2. W tym czasie obieramy ogórka i ścieramy go wraz z dokładnie umytymi pięcioma rzodkiewkami na tarce o grubych oczkach. Dodajemy biały ser oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 3. Gorące ziemniaki napełniamy serkiem, dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w półtalarki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy