szybkie w wykonaniu, to są po prostu cudownie pyszne. Nie trzeba ich doprawiać, smak świeżych chrupkich warzyw sam w sobie jest doskonały i odświeżający, mmmm najlepszy!
Dla 10 osób
Składniki:
marchewka
parę rzodkiewek
liście rzodkiewki
liście szpinaku
rukola
mała cukinia
mała czerwona cebula
szczypiorek
wędzone tofu (użyłam tego z Polsoi, jest twardsze od innych)
Wiosenne zawijasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu pokrój na słupki . Możesz go podsmażyć lekko na oleju by był bardziej chrupki, lub jeść go na surowo.
Rzodkiewki umyj i pokrój w talary.
Cebulę obierz i posiekaj wg uznania.
Marchewkę obierz, umyj i pokrój na słupki; przekrój na pół potem ma ćwiartki i jeszcze raz na połowę ;)
Liście rzodkiewki i szpinak zroluj i posiekaj na 1cm części. Tak powstaną serpentynyy z zieleniny.
Cukinię umyj. I obierz na wstążki.
Papier ryżowy namocz w wodzie.
Na środek arkusza wzdłuż średnicy poukladaj warzywa. np:
najpierw szpinak, liście rzodkiewki i rukolę. Potem słupki marchewki, cebula, rzodkiewka, cukiniowa wstęga i tofu.
Zawiń wszystko ciasno i zagnij rogi.
Przekrój na pół.
Każdy kawałek obwiąż szczypiorkiem.
Podawaj same, lub lekko skropione sosem sojowym/oliwą/octem balsamicznym
Komentarze