wiosenne risotto

0 (0 ocen)

Proste risotto z kurczakiem i groszkiem.

Składniki:

  • -2 szklanki ryżu
    -puszka groszku konserwowego
    -podwójna pierś z kurczaka
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -4 szklanki bulionu
    -kalafior
    -szczypiorek, pietruszka
    -sol, pieprz, zioła prowansalskie
    -sok z cytryny
    -1/3 kostki masła

Wiosenne risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiosenne risotto 1. Ryz obsmażamy na maśle w wysokim garnku aż stanie się przezroczysty, mieszając go od czasu do czasu (około 3 minuty).
    Wtedy zaczynamy stopniowo dolewać bulion i nie przerywamy mieszania. Jak ryż wchłonie jedną partię bulionu wtedy dolewamy następną. Postępujemy tak, aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
    W osolonej wodzie gotujemy na połmiekko kalafior. Ocedzamy. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, skrapiamy sokiem z cytryny.
    Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy, groszek ocedzamy. Do ryżu dodajemy kalafior, groszek, szczypiorek i pietruszke, doprawiamy do smaku, dodajemy na sam koniec śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Porady

Przed podaniem risotto można posypac parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy