Dekoracja/wypełnienie:
kilka krewetek koktajlowych (można pominąć, bo wiem, że nie każdy lubi lub zastąpić kawałkami kurczaka)
kilka czarnych oliwek
2 grubsze plasterki żółtego sera, pokrojone w kostkę
4 plastry bakłażana
duża rzodkiewka
2 jaja
4 korniszony
2 grube plastry pomidora
kilka listków sałaty
pietruszka
zielona cebulka
1 mała cebulka
kilka kropel soku z cytryny
Wiosenne łódeczki obfitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KROK PIERWSZY:
Ciasto: Mąkę łączymy z solą i ziołami. Dodajemy rozkruszone drożdże i dolewamy tyle wody, aby powstało gładkie i sprężyste ciasto (konsystencja jak na pizze).
Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na ok 1cm (kształt jajka).
Brzegi ciasta smarujemy białkiem i zwijamy tak, by utworzyć wałeczek. Aby uzyskać kształt łódki delikatnie rozciągamy krótsze brzegi.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok 25 min).
KROK DRUGI:
Krewetki zalewamy wrzątkiem na ok 10 min, zostawiamy pod przykryciem. Po tym czasie podsmażamy wraz z ulubionymi przyprawami do miękkości.
Pomidora wraz z bakłażanem podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej).
Oliwki, rzodkiewkę, cebulkę, ser żółty i zieloną cebulkę kroimy.
Korniszony przekrawamy wzdłuż na połowę.
Jaja podsmażamy na patelni do ścięcia się białka, uważając by żółtka się nie rozlały.
Układamy wszystko na (jeszcze ciepłej łódce) na sałacie i lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Podajemy na ciepło.
Komentarze