Wiosenne kuleczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Umiem wyczarowywać cudeńka, które z apetytem zjadają mąż i synek

Składniki:

  • ● 50 dag tłustego twarogu
    ● 25 dag ostrego twardego żółtego sera
    ● po łyżce drobno posiekanej czerwonej i zielonej papryki
    ● łyżka drobno posiekanej cebuli (może być czerwona)
    ● 2-3 łyżeczki przyprawy do zup w płynie typu maggi
    ● szczypta soli
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● szczypta mielonej papryki
    Do obtoczenia:
    ● 1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
    ● 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    ● 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich

Wiosenne kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg trzykrotnie mielimy, żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach
  • 2. Twaróg mieszamy z serem, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Masę przykrywamy i chłodzimy 2-3 godziny
  • 3. Ze schłodzonej masy zwilżonymi dłońmi formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy – 1/3 w papryce, 1/3 w szczypiorku, a 1/3 w orzechach. Układamy na półmisku, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
  • 4. Przed podaniem w każdą kulkę wbijamy wykałaczkę. Najlepiej smakują z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Kuleczki