Wiosenna zupa z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, zetrzeć na grubej tartce i udusić na maśle.
2.Szczaw umyć, pokroić w paski dodać do marchewki i chwilę razem dusić.
3.Pół szklanki bulionu zostawić a resztę wlać do szczawiu z marchewką, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
4.Mąkę rozmieszać z zimnym bulionem dodać śmietanę, wymieszać. Serek włożyć do miseczki, dolać 2-3 łyżki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do śmietany z bulionem. Zahartować chochelką gorącej zupy,wymieszać i wlać do garnka. Posypać szczypiorkiem.
5.Na talerzu ułożyć pokrojone jajko i zalać zupą.
Porady
Najlepsza zupa będzie na rosole z poprzedniego dnia.
Komentarze