Wiosenna zupa z serkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Topiony serek dodany do zupy szczawiowej daje nowy, ciekawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 200g szczawiu
    1 1/2 l bulionu
    1 marchewka
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżka mąki
    50g serka topionego
    3 łyżki śmietany
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz

Wiosenna zupa z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchew dusi się na maśle 1. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tartce i udusić na maśle.
  • Szczaw z marchewką 2. Szczaw umyć, pokroić w paski dodać do marchewki i chwilę razem dusić.
  • 3. Pół szklanki bulionu zostawić a resztę wlać do szczawiu z marchewką, zagotować, doprawić solą i pieprzem.
  • Zupa 4. Mąkę rozmieszać z zimnym bulionem dodać śmietanę, wymieszać. Serek włożyć do miseczki, dolać 2-3 łyżki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do śmietany z bulionem. Zahartować chochelką gorącej zupy,wymieszać i wlać do garnka. Posypać szczypiorkiem.
  • 5. Na talerzu ułożyć pokrojone jajko i zalać zupą.

Porady

Najlepsza zupa będzie na rosole z poprzedniego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy