Wiosenna z selerem naciowym

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Jest szybka do zrobienia, w sam raz do mięs z grilla.

  • 20 min

Składniki:

  • ● główka sałaty lodowej
    ● 2-3 pomidory
    ● 2 łodygi selera naciowego
    ● średni ogórek
    ● 10 rzodkiewek
    ● zielona lub czerwona papryka
    ● sól, pieprz
    Sos winegret:
    ● 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    ● sok z cytryny
    ● cukier
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Wiosenna z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy sos: do
    oliwy wlewamy 2 łyżki wody
    i sok z cytryny, a następnie
    ubijamy widelcem do białości.
    Doprawiamy solą i cukrem.
  • 2. Warzywa myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem. Sałatę rwiemy na małe kawałki.
    Pomidory kroimy w ósemki,
    a następnie każdą przekrawamy
    na pół. Selera kroimy
    w cienkie plasterki, a ogórka
    i rzodkiewki w grubsze. Z papryki
    usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w cienkie
    krótkie paski.
  • 3. Warzywa mieszamy i polewamy
    sosem winegret. Doprawiamy
    do smaku solą
    i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
    Sałatkę chłodzimy ok.
    godziny w lodówce.

Porady

Do sosu można dodać łyżkę posiekanego koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować