Wiosenna tostada

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Tostada jest to danie pochodzące z gorącego Meksyku. Każdej wiosny jest to dla mnie szczególne i obowiązkowe danie gdyż przypomina mi o upalnych dniach i niezapomnianych ciepłych nocach...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pszenne tortille: 4 sztuki
    - filety piersi z kurczaka: 400 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - Szczypiorek posiekany: 1 pęczek
    - ser żółty: 120 gramów
    - biały ser: 100 gramów
    MARYNATA DO PIERSI KURCZAKA:
    - kolendra swieża: 8 gramów
    - sok z limonki: 0.5 sztuki
    - czosnek rozgnieciony: 4 ząbki
    - papryka czerwona w proszku: 8 gramów
    - olej: 80 gramów
    - pieprz świeżo mielony: 1 gram
    - sól: 1 gram
    SALSA:
    - fasola pinto (puree): 120 gramów
    - pomidory w puszce, krojone: 200 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek rozgnieciony: 3 ząbki
    - kolendra swieża: 15 gramów
    - papryczka chalapenios: 0.5 sztuki
    GUACAMOLE:
    - awokado: 1 sztuka
    - limonka (sok): 2 łyżki
    - czosnek rozgnieciony: 2 ząbki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - papryczka chalapenios: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wiosenna tostada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenna TOSTADA 1. Piersi kurczaka marynujemy dzień wcześniej w marynacie przygotowanej ze wszystkich składników dokładnie z sobą zmieszanych i zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.
  • 2. Salsa:
    Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę, doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)
  • 3. Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.
  • guacamole 4. Guacamole:
    Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z limonki, czosnek, cebulę, pół papryczki chalapenios, oliwę z oliwek i miksujemy.

    Życzę gorących doznań i oczywiście smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować