Tostada jest to danie pochodzące z gorącego Meksyku. Każdej wiosny jest to dla mnie szczególne i obowiązkowe danie gdyż przypomina mi o upalnych dniach i niezapomnianych ciepłych nocach...
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- pszenne tortille: 4 sztuki
- filety piersi z kurczaka: 400 gramów
- papryka czerwona: 1 sztuka
- pomidory: 2 sztuki
- Szczypiorek posiekany: 1 pęczek
- ser żółty: 120 gramów
- biały ser: 100 gramów
MARYNATA DO PIERSI KURCZAKA:
- kolendra swieża: 8 gramów
- sok z limonki: 0.5 sztuki
- czosnek rozgnieciony: 4 ząbki
- papryka czerwona w proszku: 8 gramów
- olej: 80 gramów
- pieprz świeżo mielony: 1 gram
- sól: 1 gram
SALSA:
- fasola pinto (puree): 120 gramów
- pomidory w puszce, krojone: 200 gramów
- cebula: 1 sztuka
- czosnek rozgnieciony: 3 ząbki
- kolendra swieża: 15 gramów
- papryczka chalapenios: 0.5 sztuki
GUACAMOLE:
- awokado: 1 sztuka
- limonka (sok): 2 łyżki
- czosnek rozgnieciony: 2 ząbki
- cebula: 0.5 sztuki
- papryczka chalapenios: 0.5 sztuki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
Wiosenna tostada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka marynujemy dzień wcześniej w marynacie przygotowanej ze wszystkich składników dokładnie z sobą zmieszanych i zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.
2.Salsa:
Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę, doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)
3.Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.
4.Guacamole:
Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z limonki, czosnek, cebulę, pół papryczki chalapenios, oliwę z oliwek i miksujemy.
Komentarze