Wiosenna sałatka ze szparagów, truskawek i rucoli

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Prawdziwie sezonowa, wiosenna sałatka, pełna barw i smaku

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - rucola: 2 szklanki
    - truskawki: 6 sztuk
    - białe szparagi: 4 sztuki
    - szczypior: 2 łyżki
    - wieloziarnisty chleb- kromka: 1 sztuka
    SOS:
    - ostra musztarda: 1 łyżeczka
    - musztarda francuska ziarnista: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - Oliwa z oliwek extra virgin: 3 łyżki
    - sol, piepsz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka ze szparagów, truskawek i rucoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki sosu- no końcu powoli dodając oliwę do momentu aż dobrze się połączą i będą miały kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Białe szparagi obieramy do 3/4 wysokości pozostawiając główki nienaruszone. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty- dopiero po 2 minutach wrzucając główki. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
    Truskawki pozbawiamy szypułek, szczypior drobno siekamy.
    Z kromki chleba przygotowujemy grzanki- na patelni z odrobiną oleju, lub w piekarniku- również skropione kilkoma kroplami oliwy.
    Sposób podania zależy od waszej inwencji twórczej. Ja proponuję podanie potrawy jak na zdjęciu obok.
    Dla chętnych- proponuję dodać papryczkę chili dla odrobiny ostrości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować