Wiosenna sałatka ze szparagów, truskawek i rucoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać wszystkie składniki sosu- no końcu powoli dodając oliwę do momentu aż dobrze się połączą i będą miały kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Białe szparagi obieramy do 3/4 wysokości pozostawiając główki nienaruszone. Odcinamy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty- dopiero po 2 minutach wrzucając główki. Hartujemy w zimnej wodzie i odcedzamy.
Truskawki pozbawiamy szypułek, szczypior drobno siekamy.
Z kromki chleba przygotowujemy grzanki- na patelni z odrobiną oleju, lub w piekarniku- również skropione kilkoma kroplami oliwy.
Sposób podania zależy od waszej inwencji twórczej. Ja proponuję podanie potrawy jak na zdjęciu obok.
Dla chętnych- proponuję dodać papryczkę chili dla odrobiny ostrości.
Komentarze