Wiosenna sałatka - zamiast obiadu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jestem jedną z niewielu osób, dla których lato to słoneczna męczarnia, co wiąże się też z kuchnią - nie dam rady zjeść czegoś 'konkretnego'.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 średni brokuł
    2 piersi z kurczaka
    1 biała cebula
    1 zielony ogórek
    2 pomidory
    6 rzodkiewek
    150 g sera feta
    4 kromki chleba orkiszowego
    kilka kwiatów szczypiorku
    1 duży jogurt grecki
    dwa ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżeczki pomidorów z czosnkiem i bazylią
    4 łyżki oleju rzepakowego

Wiosenna sałatka - zamiast obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy łyżeczką pomidorów z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, odstawiamy do ostygnięcia.

    Brokuła gotujemy al'dente w osolonej wodzie i schładzamy w zimnej wodzie.

    Pomidory, rzodkiewki oraz ogórka kroimy w kostkę lub plasterki - jak kto woli.
    Cebulę drobniutko siekamy.

    Na dnie miski układamy kurczaka, następnie brokuły i pozostałe warzywa. Całość polewamy sosem z jogurtu greckiego i startego czosnku.

    Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy łyżeczkę pomidorów z czosnkiem i bazylią i podsmażamy na złoty kolor pokrojone w kostkę kromki orkiszowego chleba.

    Przed podaniem posypujemy serem feta, kwiatami oraz grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy