Jestem jedną z niewielu osób, dla których lato to słoneczna męczarnia, co wiąże się też z kuchnią - nie dam rady zjeść czegoś 'konkretnego'.
20 min
Składniki:
1 średni brokuł
2 piersi z kurczaka
1 biała cebula
1 zielony ogórek
2 pomidory
6 rzodkiewek
150 g sera feta
4 kromki chleba orkiszowego
kilka kwiatów szczypiorku
1 duży jogurt grecki
dwa ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki pomidorów z czosnkiem i bazylią
4 łyżki oleju rzepakowego
Wiosenna sałatka - zamiast obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy łyżeczką pomidorów z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, odstawiamy do ostygnięcia.
Brokuła gotujemy al'dente w osolonej wodzie i schładzamy w zimnej wodzie.
Pomidory, rzodkiewki oraz ogórka kroimy w kostkę lub plasterki - jak kto woli.
Cebulę drobniutko siekamy.
Na dnie miski układamy kurczaka, następnie brokuły i pozostałe warzywa. Całość polewamy sosem z jogurtu greckiego i startego czosnku.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, dodajemy łyżeczkę pomidorów z czosnkiem i bazylią i podsmażamy na złoty kolor pokrojone w kostkę kromki orkiszowego chleba.
Przed podaniem posypujemy serem feta, kwiatami oraz grzankami.
Komentarze