Wiosenna sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest to moja ulubiona sałatka z tuńczykiem. Uprażone ziarna idealnie pasują do reszty składników.

  • 35 min

Składniki:

  • ½ główki sałaty
    1 awokado
    2 jajka na twardo
    4 rzodkiewki
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka ziaren słonecznika
    sok z cytryny
    Sos:
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki cytryny
    sól, pieprz

Wiosenna sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na małe kawałki. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na cienkie cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rzodkiewki kroimy na plasterki, obrane jajka kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy na małe kawałki.
    Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 2. Na dużym okrągłym talerzu układamy listki sałaty i kładziemy awokado. Układamy jajka, kawałki tuńczyka i rzodkiewkę. Łączymy składniki sosu i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi ziarnami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy