Wiosenna sałatka z quinoa z warzywami

4.5 (193 ocen)

  • Dla 4 osób

Ta sałatka przypomina tabuleh – z tym, że kuskus zamieniłam na quinoę, dzięki tamu całość stała się bardziej zdrowa - bo to kasza bogata w pełnowartościowe białko, sole mineralne i witaminy.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150 gram quinoa (komosa ryżowa)
    trzy pomidory
    dwa ogórki
    papryka
    po pół pęczka natki pietruszk, koperku i szczypiorku
    garść ziaren słonecznika i dyni
    otarta skórka i sok z połowy cytryny
    50 ml oliwy
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka z quinoa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić
    W tym samym czasie opiec paprykę w piekarniku - w wysokiej temperaturze , ok 220 stopni, z opcją grillowania, z każdej strony aż skórka lekką ściemnieje, następnie przełożyć do foliowej torebki i po ok 10 minutach zdjąć skórkę, pokroić w paseczki. Z pomidorów zdjąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę, ogórek pokroić w półplasterki. Posiekać zioła. Uprażyć na patelni ziarna. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i piaprzem.
    Sałatka jest najlepsza jak postoi ok godziny w lodówce i wszystkie składniki się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować