wiosenna sałatka ryżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cudnie wygląda na wiosennym stole, a przy tym jest lekka. Smaczna sama w sobie , ale pasuje jako akompaniamnet do wędlin, zimnych mięs.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - marchewka: 2 sztuki
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - rzodkiewki: 1 pęczek
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - ocet winny lub musztarda: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenna sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodaję drobno pokrojone w kostkę: marchewkę, ogórek, rzodkiewkę oraz posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. W kubku robię sos vinaigrette ( oliwa z oliwek, sól i pieprz oraz ocet winny - można zastąpić dobrą, łagodną musztardą). Całość mieszam. Podaję jako przekoskę, lub dodatek do wędzonej piersi kurczaka, pieczonego schabu, łososia wędzonego, faszerowanych jajek. Całość podkreśli białe wino, najlepiej Chardonnay.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować