"Wiosenna pianka"

5 (178 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Uwielbiam wiosnę, budząca się do życia przyroda dla mnie łączy się z wielością barw, w związku z tym dziś zrobiłam "wiosenną piankę":) Ciasto jest kolorowe, lekkie, idealne na ciepłe, wiosenne popołudnie przy kawie. (Inspiracja przepisem od piskotka)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Pianka:
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    2 galaretki pomarańczowe
    2 opakowania śnieżki
    1 mały słoiczek dżemu truskawkowego
    dwie garstki dużych rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

"wiosenna pianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy, ścinamy nożem wierzchnią warstwę, następnie smarujemy cienko dżemem truskawkowym.
  • 2. Rodzynki w międzyczasie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, by były miękkie. Po kilkunastu minutach odsączamy je z wody na ręczniku papierowym. W tym czasie przygotowujemy również galaretki pomarańczowe, wsypujemy do miseczki i zalewamy 500 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia, lekkiego stężenia.
  • 3. Pianki:
    Galaretkę truskawkową i agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, każdą osobno, studzimy, czekając aż zacznie tężeć. W dwóch osobnych miseczkach ubijamy śnieżki, według przepisu na opakowaniu. Do ubitych śnieżek wlewamy lekko stężałe galaretki i dalej miksujemy aby dokładnie się połączyły. Na wysmarowany dżemem biszkopt najpierw wykładamy piankę z galaretką truskawkową, w ta piankę wtykamy rodzynki i dopiero wykładamy piankę z galaretka agrestową. Odstawiamy w chłodne miejsce by pianki dobrze stężały.
  • 4. Na stężałe pianki wylewamy ścinającą się galaretkę pomarańczową. Ciasto gotowe, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Smacznego:)

Porady

Do pianek możemy dodać inne owoce,mogą być np. suszone morele, czy małe kawałki brzoskwiń w syropie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śnieżka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować