Wiosenna botwinka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, podana z młodymi ziemniaczkami i koperkiem jest idealnym daniem obiadowym.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - świeża botwinka: 2 pęczki
    - pęczek koperku: 0.5 pęczka
    - kostka rosołowa warzywna: 0.5 sztuki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - śmietanka: 200 mililitrów
    - woda: 1 litr
    - ocet: 1 łyżeczka
    - cukier: 3 łyżeczki
    - sól, pieprz: 2 szczypty

Wiosenna botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki.
    Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, wciskamy sok z cytryny, dodajemy kostkę rosołową, cukier
    i gotujemy około 10 minut /od momentu zagotowania/.
    Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ocet.

    Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy go na 10 minut, dolewamy śmietankę, pokrojony koperek, mieszamy i podajemy.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy