Winowy kurczak z grilla

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurczak z grilla..z lekka nutą alkoholu..:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 4 sztuki
    - Ząbki czosnku: 3 sztuki
    - czerwone wino: 0.5 szklanki
    - cytryna duża: 0.5 sztuki
    - cukier: 1 łyżka
    - natka pietruszka posiekana (dokładnie garść..ale na liście nie było:)): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Winowy kurczak z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę,
  • 2. wrzucić do wina,
  • 3. tamże wycisnąć cytrynę i wrzucić cukier oraz natkę.
  • 4. Zamieszać aby cukier się rozpuścił i zalać tym kurczaka
  • 5. Odstawić na parę godzin najlepiej. Jeśli nie jest cały zakryty kilkukrotnie przewrócić w marynacie.
    Jako dodatek mogą być ziemniaki: pokroić w plastry i zalać marynatą (oliwa, czosnek, sól, zioła prowansalskie).
  • 6. Grill podpalić, zaczekać aż zrobią się rozżarzone węgle i grillować. Często polewać wino uczestnikom grilla mówiąc ‘jeszcze dosłownie minutka’. Po pierwszym kwadransie podać przekąski. W końcu zjeść i skonsumować :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować