Winogronowy kurczak
Składniki:
- ● 50 dag filetów z kurczaka
● 25 dag jasnych winogron
● 2 cebule
● 2 łyżki oleju
● po 1/2 szkl. białego wytrawnego wina i bulionu drobiowego
● 10 dag kwaśnej śmietany
● sól, pieprz
● łyżeczka tymianku
● łyżka soku z cytryny
Winogronowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Filety kroimy w poprzek.
Oprószamy solą i pieprzem.
Podsmażamy. Z winogron usuwamy
pestki.
-
2.
Cebule siekamy i szklimy w
rondelku. Dodajemy mięso.
Wlewamy wino i bulion, dusimy
20 minut. Mięso odkładamy w
ciepłe miejsce.
-
3.
Do sosu wkładamy winogrona,
dusimy 4 minuty. Dodajemy
tymianek i śmietanę. Zagotowujemy
i doprawiamy solą, pieprzem
i sokiem z cytryny. Polewamy
mięso.
Notka redakcyjna
PPWS_11-2011
Komentarze