Winogronowiec z kruszonką

0 (0 ocen)

Szybkie, tanie i proste ciasto. Idealne, gdy w ogrodzie królują winogrona:).Można także wykonać je z użyciem jasnego winogrona.

Składniki:

  • Blaszka 24x36cm
    Ciasto:
    - 2 i 1/3 szklanki mąki,
    - 0,5 szklanki cukru pudru,
    - 150 g masła,
    - 2 jajka,
    - Łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2 łyżki kaszy manny (do posypania ciasta)
    Kruszonka:
    - 1/2 szklanki mąki,
    - 1/2 szklanki cukru kryształu,
    - 1/2 kostki masła
    Dodatkowo:
    - Około 5-6 kiści winogrona ciemnego

Winogronowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożone ciasto , posypane kaszką 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 0,5 godzimy. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wykładamy na przygotowaną formę. Ciasto posypujemy kaszą.
  • wyłozone owoce 2. Na kaszkę wykładamy obrane z kiści owoce.
  • przed pieczenim 3. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy w 180°C przez około 35 minut.
  • kruszonka 4. KRUSZONKA:
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i w dłoniach zagniatamy kruszonkę.
  • 5. OWOCE:
    Winogrono płukany, osuszamy i obieramy „koraliki” z kiści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy