Winogrona w rumie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Winogrona po osączeniu będą doskonałym dodatkiem do ciast, deserów: lodów, galaretki, bitej śmietany, kremu lub do dekoracji tortów a osączony rum będzie miał wspaniały smak. Takim rumem można nasączać biszkopt przeznaczony na tort.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg winogron ładnych i zdrowych
    0,5 kg cukru pudru
    0,7 litra rumu Bacardi Black
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wina

Winogrona w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Winogrona w rumie 1. Podobnie można zrobić suszone rodzynki. Rewelacja, polecam. W tym roku na próbę zrobiłam z jasnym rumem ale lepiej jest użyć ciemnego rumu. Osączonych winogron nie wyrzucam, tylko zalewam je wódką lub białym winem i w odpowiedniej chwili zużywam je do deserów czy ciast a wino nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu.
  • Winogrona w rumie 2. Winogrona opukać, oberwać z gron, po osączeniu przełożyć do słoja przesypując warstwami cukrem pudrem.
    Zalać ciemnym rumem Szczelnie zamknąć słój.
    Potrząsając słojem rozpuścić cukier.
    Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Nalewka Rum Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować