Wino z ciemnych winogron

4.31 (239 ocen)

Domowe czerwone wino z ciemnych winogron ogrodowych.

Składniki:

  • na butlę 15 litrową:
    6 kg winogron (waga owoców bez gałązek)
    2,5 kg cukru
    5 l wody
    1 op. drożdży winiarskich
    1 op. pożywki do drożdży
Wystaw ocenę:

4.31 (239 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Wino z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Owoce obieramy z gałązek, przebieramy, płuczemy, osączamy. Rozgniatamy je (np. tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do czystej, wyparzonej butli o pojemności 15 l. Cukier rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy i dodajemy do winogron. Drożdże i pożywkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy do zawartości butli. Lekko mieszamy i zamykamy butlę czystym korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy niewielką ilość przegotowanej i ostudzonej wody. Butlę odstawiamy na ok. 6 tygodni w ciepłe miejsce do fermentacji.
  • 2. Po zakończeniu burzliwej fermentacji (ok. 6 tygodni) wino ściągamy znad owoców do butli 10-litrowej za pomocą rurki. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną do spokojnej fermentacji na ok. 4 tygodnie (może być dłużej). Po ustaniu fermentacji przelewamy wino do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

Porady

Najwygodniej zastosować drożdże, które nie wymagają wstępnego namnażania. Wprawdzie na winogronach znajdują się naturalne drożdże, które powinny zapewnić naturalną fermentację, ale ja jakoś nie mam do nich zaufania i dodaję drożdże winiarskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować