• Wino z ciemnych winogron

    Dodane przez: rena123

  • Domowe czerwone wino z ciemnych winogron ogrodowych.

  • Składniki

    na butlę 15 litrową:
    6 kg winogron (waga owoców bez gałązek)
    2,5 kg cukru
    5 l wody
    1 op. drożdży winiarskich
    1 op. pożywki do drożdży

  • Sposób przygotowania

    1.

    .Owoce obieramy z gałązek, przebieramy, płuczemy, osączamy. Rozgniatamy je (np. tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do czystej, wyparzonej butli o pojemności 15 l. Cukier rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy i dodajemy do winogron. Drożdże i pożywkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodajemy do zawartości butli. Lekko mieszamy i zamykamy butlę czystym korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy niewielką ilość przegotowanej i ostudzonej wody. Butlę odstawiamy na ok. 6 tygodni w ciepłe miejsce do fermentacji.

    2.

    Po zakończeniu burzliwej fermentacji (ok. 6 tygodni) wino ściągamy znad owoców do butli 10-litrowej za pomocą rurki. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną do spokojnej fermentacji na ok. 4 tygodnie (może być dłużej). Po ustaniu fermentacji przelewamy wino do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.

  • Rady

    Najwygodniej zastosować drożdże, które nie wymagają wstępnego namnażania.
    Wprawdzie na winogronach znajdują się naturalne drożdże, które powinny zapewnić naturalną fermentację, ale ja jakoś nie mam do nich zaufania i dodaję drożdże winiarskie.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, sezonowe_przysmaki, ciemne winogrona, domowe wino
  • Polecamy:

  • 2 komentarze

Dodane przez: rena123

rena123 611

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-10-07T22:43:20+02:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii