Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów.
1 godz. 30 min
Składniki:
1kg szynki lub łopatki (wg gustu)
½ czerwonej papryki
2 cebule
około 10-12 małych pieczarek
kieliszek białego wina wytrawnego
śmietanka słodka
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, czosnek granulowany
20g suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty)
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty
Winny gulasz z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczamy przez noc w wodzie. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Dodajemy namoczone grzyby, oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty i sól. Gotujemy wywar do czasu, aż grzyby będą półmiękkie i odcedzamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy przyprawami: solą, czarnym pieprzem, ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym. Pieczarki i paprykę myjemy.
2.Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka minut.
3.Całość podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa i warzywa.
4.Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę wywaru grzybowego. Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Komentarze