WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie tylko na Wigilię, takie śledzie zawsze znajdą swoje miejsce na stole

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg filetu śledziowego solonego
    1 szkl octu winnego
    3 ziarna ziela ang
    3 liście laurowe
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki rodzynek
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    4 cebule
    1/2 szkl oleju
    cukier, sól

Winne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy