Winne naleśniki nadziewane ricottą i owocami (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe robiłem już na wodzie, mleku, piwie, cydrze, i wreszcie – winie. Czerwone wino (nawet półsłodkie) nadaje naleśnikom wyraźnie wytrawnego smaku, a nadzienie z ricotty i owoców idealnie go równoważy. Nie używam w tym przepisie cukru, ale jeśli chcecie, dodajcie go trochę do nadzienia. Wykorzystałem tutaj mrożone owoce (mieszanka wiśni, truskawek i czarnych porzeczek), ale w sezonie koniecznie użyjcie świeżych i dowolnych – porzeczek, malin, jagód czy truskawek.
Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 7 naleśników.
1. Ricottę wymieszajcie z owocami, zostawiając trochę owoców do dekoracji.
2. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję. Mąka gryczana podczas wyrabiania ma trochę inną, bardziej lepką i ciągnącą konsystencję.
3. Usmażcie naleśniki.
4. Wyłóżcie nadzienie na każdy naleśnik i zwińcie go. Udekorujcie pozostałymi owocami i podawajcie.
Komentarze