Winne naleśniki nadziewane ricottą i owocami (bez cukru)

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Naleśniki mają to do siebie, że można przygotować je dosłownie z każdym płynem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka gryczana: 8 łyżek
    - 2 jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - czerwone wino: 350 mililitrów
    - ricotta: 375 gramów
    - dowolne owoce: 450 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wina Naleśniki

Winne naleśniki nadziewane ricottą i owocami (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Winne naleśniki z ricottą i owocami_2 1. Ciasto naleśnikowe robiłem już na wodzie, mleku, piwie, cydrze, i wreszcie – winie. Czerwone wino (nawet półsłodkie) nadaje naleśnikom wyraźnie wytrawnego smaku, a nadzienie z ricotty i owoców idealnie go równoważy. Nie używam w tym przepisie cukru, ale jeśli chcecie, dodajcie go trochę do nadzienia. Wykorzystałem tutaj mrożone owoce (mieszanka wiśni, truskawek i czarnych porzeczek), ale w sezonie koniecznie użyjcie świeżych i dowolnych – porzeczek, malin, jagód czy truskawek.

    Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 7 naleśników.

    1. Ricottę wymieszajcie z owocami, zostawiając trochę owoców do dekoracji.

    2. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wina, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wina, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję. Mąka gryczana podczas wyrabiania ma trochę inną, bardziej lepką i ciągnącą konsystencję.

    3. Usmażcie naleśniki.

    4. Wyłóżcie nadzienie na każdy naleśnik i zwińcie go. Udekorujcie pozostałymi owocami i podawajcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować