wilgotny piernik z suszonymi śliwkami (ekspresowy)

4.49 (178 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wszystko tak jak w nazwie, poza tym dodam jeszcze, że jest przepyszny !

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
    1 kopiasta łyżka sody
    1- 2 łyżki przyprawy do piernika
    200 gramów kwaśnego dżemu (optymalnie z czarnej porzeczki, agrestowy)
    0,5 szklanki miodu
    0,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
    3 jaja
    250 ml mleka
    0,5 szklanki oleju
    150 gramów sparzonych suszonych śliwek kalifornijskich
    2 płaskie łyżki kakao
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Wilgotny piernik z suszonymi śliwkami (ekspresowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namaczamy na 20 minut w gorącej wodzie, następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą pokroiłam na 3 - 4 części.

    Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej, wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
    Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Dodajemy śliwki, mieszamy łyżką.

    Keksówkę o wymiarach 26 - 30 X 12 cm natłuszczamy olejem, wysypujemy kaszą manną, wlewamy ciasto.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować