Wilgotny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na keksówkę.
Margarynę rozpuszczamy.
Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.
Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno.
Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszać tylko jedną w stronę ).
Ciasto powinno "oddychać".
Blaszkę lub foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i ustawiamy temperaturę ok. 160 / 170 C.
Pieczemy ok. pół godziny.
(Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").
Murzynka ostudzamy i polewamy polewą lub czekoladą!
Komentarze