Wilgotny murzynek

4.51 (174 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, wilgotny murzynek, błyskawicznym do zrobienia!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 3 sztuki
    - zimna woda: 5 łyżek
    - mąka: 20 dekagramów
    - cukier: 1.5 szklanki
    - margaryna: 25 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Wilgotny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • murzynek 1. Przepis na keksówkę.

    Margarynę rozpuszczamy.

    Dodajemy cukier, kakao i wodę - gotujemy.

    Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - dokładnie mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywno.

    Do uzyskanej masy dodajemy białka i dokładnie ale bardzo delikatnie mieszamy ( mieszać tylko jedną w stronę ).
    Ciasto powinno "oddychać".

    Blaszkę lub foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Do lekko nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i ustawiamy temperaturę ok. 160 / 170 C.

    Pieczemy ok. pół godziny.

    (Gotowość sprawdzamy patyczkiem.
    Jeśli pieczemy w prostokątnej formie, to dobrze by było po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej "erupcji").



    Murzynka ostudzamy i polewamy polewą lub czekoladą!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować