Proste w wykonaniu, świetnie nadające się do zup zacierkowych, takich jakie gotowały kresowe mamy i babcie :) Moim zdaniem świetnie będą też smakowały z gulaszem lub sosem
Wileńskie zacierki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać obie mąki i sól (ilość soli według uznania ) i powoli wlewać tyle wrzątku, ile wchłonie mąka, cały czas mieszając. Ucierać drewnianą łyżką tak długo aż ciasto będzie twarde i pokażą się pęcherzyki powietrza. Można tez zagnieść ręką - tak zrobiłam ja .
Zostawić ciasto aby odpoczęło.
2.Gdy ciasto odpocznie sobie, skubać niewielkie kluseczki.
Zagotować lekko posolone mleko, lub mleko z wodą (tak zrobiłam ja ) i na gotujące się wrzucać gryczane zacierki.
Gotować około 5-7 minut.
Komentarze