Wileńskie zacierki gryczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste w wykonaniu, świetnie nadające się do zup zacierkowych, takich jakie gotowały kresowe mamy i babcie :) Moim zdaniem świetnie będą też smakowały z gulaszem lub sosem

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    sól
    woda-wrzątek
    mleko i woda

Wileńskie zacierki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wymieszać obie mąki i sól (ilość soli według uznania ) i powoli wlewać tyle wrzątku, ile wchłonie mąka, cały czas mieszając. Ucierać drewnianą łyżką tak długo aż ciasto będzie twarde i pokażą się pęcherzyki powietrza. Można tez zagnieść ręką - tak zrobiłam ja .
    Zostawić ciasto aby odpoczęło.
  • zacierki 2. Gdy ciasto odpocznie sobie, skubać niewielkie kluseczki.
    Zagotować lekko posolone mleko, lub mleko z wodą (tak zrobiłam ja ) i na gotujące się wrzucać gryczane zacierki.
    Gotować około 5-7 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy