1.Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, wystudzić.
Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju.
2.Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajko, przyprawy: majeranek, czosnek granulowany,oregano, vegate, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
3.1 kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę.
Resztę zetrzeć na tarce.
4.Ziemniaki połączyć ze sobą dodać jajko, mąkę pszenna i ziemniaczaną dokładnie wyrobić ciasto.
Z ciasta odrywać kawałki, nadziewać mięsem i formować podłużne kluchy.
5.Kluchy gotować w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze około 15 minut.
6.Na patelni przesmażyc pokrojoną w kostkę kiełbasę,boczek i cebulę. Wilcze kluchy polej zasmażką. Smacznego:)
Komentarze