Wilcze kluchy

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Wilcze kluchy to bardzo syte kluski z mięsnym farszem w środku. Robię je często, bo uwielbia je mój mąż :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Nadzienie:
    0,4kg łopatki wieprzowej
    0,4kg wołowiny gulaszowej
    3 cebule
    1 jajko
    1 łyżeczka majeranek
    1 łyżeczka czosnek granulowany
    1 łyżeczka vegety
    1 łyżeczka oregano
    włoszczyzna
    olej
    sól, pieprz

    Zasmażka:
    2 cebule
    0,2kg kiełbasy żywieckiej
    0,2kg boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wilcze kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, wystudzić.
    Cebulę obrać, pokroić bardzo drobno i podsmażyć na oleju.
  • image-28rs6l6 2. Mięso i cebulę zmielić maszynką, dodać jajko, przyprawy: majeranek, czosnek granulowany,oregano, vegate, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • 3. 1 kilogram ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę.
    Resztę zetrzeć na tarce.
  • image-1lw3ta6 4. Ziemniaki połączyć ze sobą dodać jajko, mąkę pszenna i ziemniaczaną dokładnie wyrobić ciasto.
    Z ciasta odrywać kawałki, nadziewać mięsem i formować podłużne kluchy.
  • image-0ki7yjc 5. Kluchy gotować w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie – po wypłynięciu jeszcze około 15 minut.
  • image-0fxrelo 6. Na patelni przesmażyc pokrojoną w kostkę kiełbasę,boczek i cebulę. Wilcze kluchy polej zasmażką. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 23.10.2014r. wybrany został przepis : http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=186

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować