Wigilijny rarytas – kutia

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podczas kolacji wigilijnej spotykamy się w bardzo dużym gronie. Kutię przygotowuję dla moich rodziców i siostry Tereski.

Składniki:

  • ● szklanka łuskanej pszenicy
    ● 1/2 szklanki płynnego miodu
    ● szklanka maku
    ● 50 g rodzynek
    ● 50 g orzechów włoskich
    ● 50 g fig
    ● 50 g migdałów
    ● 2 łyżki przesmażonej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijny rarytas – kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijny rarytas – kutia 1. Pszenicę przebieramy, płuczemy
    i gotujemy do miękkości,
    kilka razy zmieniając wodę
    (pszenica nie powinna być rozgotowana).
    Osączamy na sicie
    i studzimy.
  • Wigilijny rarytas – kutia 2. Mak dokładnie płuczemy na
    sicie, sparzamy wrzątkiem,
    a następnie zalewamy niewielką
    ilością wody i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości
    (aż ziarenka będzie można
    rozetrzeć w palcach). Ugotowany
    mak dwukrotnie mielimy
    w maszynce do mięsa.
  • 3. Rodzynki moczymy kilka
    minut w gorącej wodzie, odcedzamy.
    Figi, orzechy włoskie
    i migdały (sparzone i obrane ze
    skórki) drobno siekamy.
  • 4. Mak mieszamy z miodem,
    bakaliami i skórką pomarańczową.
    Dodajemy pszenicę,
    mieszamy. Przekładamy do
    salaterki i wkładamy do lodówki.
    Kutię podajemy dobrze
    schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować