Wigilijny kompot z suszonych owoców.

0 (0 ocen)

Wigilijny kompot to podstawa. w moim domu zawsze robimy taki kompot na tą wieczerze.

Składniki:

  • 250 g suszonych śliwek,
    250 g fig,
    300 g jabłek i gruszek suszonych lub używamy 800 g gotowej mieszanki kompotowej,
    3 łyżki cukru,
    1 mała cytryna.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Wigilijny kompot z suszonych owoców. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy w 5 litrach wody.
  • 2. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut.
  • 3. Oddzielnie ugotowane składniki kompotu łączymy (usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia. Jeśli używamy owoce z gotowej mieszanki kompotowej, nie musimy moczyć owoców osobno. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować