Wigilijny kompot

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Z suszonych owoców, o korzennym smaku.

  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone owoce (jabłka, śliwki, rodzynki, morele, daktyle, figi): 350 gramów
    - woda: 2.5 litra
    - cukier brązowy: 5 łyżek
    - goździki: 1 łyżeczka
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - sok z pomarańczy (świeżo wyciśnięty, z 2 sztuk): 2 sztuki
    - sok z cytryny (świeżo wyciśnięty, z 0,5 sztuki): 0.5 sztuki

Wigilijny kompot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce (oprócz fig) zalać przegotowaną wodą i pozostawić na 3 godziny. Po tym czasie dodać cukier i figi, zagotować.
  • 2. Dodać goździki i laskę cynamonu. Całość gotować ok. 30-40 minut na małym ogniu. 5 minut przed końcem dodać sok z pomarańczy i cytryny.
  • 3. Kompot przecedzić. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy