Wigilijny barszczyk z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody do miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny..
Uszka:
cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać, doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody i olejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję arszu,zlepić brzegi nadając ormę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić, rozłożyć do talerzy,zalać gorącym barszczem.
Komentarze