Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Tradycyjna świąteczna potrawa na domowym zakwasie.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA USZKA::
    - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ DO USZEK::
    - suszone grzyby: 7 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    BARSZCZ::
    - domowy zakwas z buraków: 1.5 litra
    - wywar z warzyw: marchew, seler, por: 1 litr
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól, pieprz, maggi: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz.) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i rozdrabniamy w malakserze – nie za długo bo wtedy grzyby nie mogą być papką. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy rozdrobnione grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
  • uszka 2. Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

    Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy uszka i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy.
  • 3. W dużym naczyniu gotujemy wywar z warzyw, następnie wyjmujemy warzywa i dodajemy zakwas buraczany, wyciśnięty czosnek, gotujemy chwilkę razem (nie doprowadzamy do wzburzenia) i doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Czysty barszcz nie gotujemy długo, aby nie stracił koloru i smaku. Dla potrzymania ładnego koloru możemy dodać sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować