Wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz: Grzyby płuczemy i moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz.) a następnie gotujemy około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i rozdrabniamy w malakserze – nie za długo bo wtedy grzyby nie mogą być papką. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy rozdrobnione grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka – muszą być mniejsze jak na pierogi. Każde kółko nadziewamy farszem ( wielkości orzecha laskowego) i lepimy lekko wydłużone pierogi, których końce odpowiednio zlepiamy. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy uszka i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane odcedzamy.
3.W dużym naczyniu gotujemy wywar z warzyw, następnie wyjmujemy warzywa i dodajemy zakwas buraczany, wyciśnięty czosnek, gotujemy chwilkę razem (nie doprowadzamy do wzburzenia) i doprawiamy solą, pieprzem, maggi. Czysty barszcz nie gotujemy długo, aby nie stracił koloru i smaku. Dla potrzymania ładnego koloru możemy dodać sok z cytryny.
Komentarze