• Wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie

    Dodane przez: domiwkuchni

  • Święta nie mogą obyć się bez tradycyjnego barszczu, a najlepszy jest ten na domowym, buraczanym zakwasie.

  • Składniki

    2kg świezych buraków
    4,5l wywaru na włoszczyźnie
    1,5l buraczanego zakwasu
    7 łyżek cukru białego
    sok z 1 cytryny
    200ml soku z ogórków kiszonych
    4 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    2 garści namoczonych suszonych grzybów
    główka czosnku
    pieprz czarny w ziarnach
    ziele angielskie

  • Sposób przygotowania

    1.

    Do dużego gara włożyć pokrojone w plastry, obrane buraki, wlać wywar z włoszczyzny, dodać zakwas, zagrzać. Dodać cukier, sok z cytryny i ogórków kiszonych, przyprawy. Czosnek obrać i pokroić na plasterki każdy ząbek, dodać do barszczu. Zostawić barszcz na małym ogniu na kilka godzin. Można jeszcze przed samym dodaniem dodać suszony majeranek.

  • Rady

    Należy pamiętać, żeby barszczu nie zagotować, bo zmętnieje.
    W naszym domu zakwas przygotowuje się na podstawie przepisu z książki "Polska Wigilia" - Hanna Szymanderska.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, sezonowe_przysmaki, mama_mnie_nauczyla, czosnek, buraki, ogórki kiszone, wigilia, grzyby, święta, majeranek, boże narodzenie, barszcz, barszcz czerwony, Boże_Narodzenie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: domiwkuchni

domiwkuchni 183

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-05T11:02:51+02:00

625 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »