WIGILIJNY BARSZCZYK Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

TEN WYJĄTKOWY BARSZCZYK GOŚCI CO ROKU NA NASZYM STOLE

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg buraków ćwikłowych
    7 dag suszonych grzybów
    1-2 cebule
    3ziarenka ziela angielskiego
    liść laurowy
    sok z cytryny
    cukier
    pieprz,sól
    Ciasto:
    20 dag mąki
    łyżka oleju
    sól
    Nadzienie:
    grzyby z wywaru
    łyżka tartej bułki
    łyżka masła
    cebula
    jajo
    pieprz,sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wigilijny barszczyk z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wigilijny barszczyk z uszkami 1. Grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Moczyć 2-3 godz., potem gotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki drobno pokroić lub utrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka. Dodać pokrojone cebule, przyprawy. Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zanim buraki się ugotują, zrobić uszka. Cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajo, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą. Mąkę i szczyptę soli wymieszać widelcem z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem, a gdy masa przestygnie, zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraty. Na każdym ułożyć porcję farszu, złożyć ciasto po przekątnej, połączyć i zlepić. Włożyć uszka do lekko posolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną. Odcedzić je, rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować