Wigilijne uszka XL

0 (0 ocen)

Wcześniej przygotowane i zamrożone będą stanowić wyraźne odciążenie w natłoku świątecznych przygotowań. W tym przypadku uszka w wydaniu "oversize" z dwoma farszami - pieczarkowym i dyniowo - pieczarkowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    900 g mąki pszennej + do podsypania
    2 szklanki wody (ciepłej, przegotowanej)
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
    szczypta soli

    Farsz pieczarkowy:
    250 g oczyszczonych pieczarek
    1/2 cebuli białej (30 g)
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka oleju
    1 żółtko
    2 - 3 łyżeczki bułki tartej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)

    Farsz dyniowo - pieczarkowy:
    200 g obranej dyni (miąższ)
    100 g oczyszczonych pieczarek
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka oleju
    1 żółtko
    6 - 7 łyżeczek bułki tartej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka curry
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Ciasta Uszka Przetwory

Wigilijne uszka xl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wigilijne uszka XL 1. Na farsz pieczarkowy grzyby drobno pokroić, cebulę posiekać - dusić razem bez przykrycia 30 min na mieszance masła i oleju.Od czasu do czasu mieszać. Wystudzić i zblendować. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zioła - wymieszać. Dołożyć żółtko, wsypać bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
  • Wigilijne uszka XL 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki drobno pokroić, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło z olejem, wrzucić czosnek i pieczarki - dusić bez przykrycia 5 - 7 min. Następnie dodać dynię i dusić jeszcze 10 min, również bez przykrycia. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Wigilijne uszka XL 3. Całość wystudzić i zblendować. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zioła, dołożyć żółtko, wsypać bułkę tartą - dokładnie wymieszać.
  • Wigilijne uszka XL 4. Z podanych składników (patrz: "Ciasto") wyrobić elestyczne ciasto. Odłożyć na około 15 min. Na posypanym mąką blacie (stolnicy) dość cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać szklanką (foremką) nieduże koła, na które nakładać porcje farszu. Zlepiać jak pierogi, końce natomiast łączyć ze sobą w charakterystyczny dla uszek sposób. Uszka układać na wyścielonej workiem (folią) i posypanej mąką szufladzie zamrażarnika w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
  • Wigilijne uszka XL 5. Po zapełnieniu całej powierzchni szuflady uszka przekryć workiem (folią), wierzch posypać mąką ...
  • Wigilijne uszka XL 6. ... i układać kolejną porcję uszek. Przygotowane uszka mrozić kilka godzin.
  • Wigilijne uszka XL 7. Następnie przełożyć do pojemników lub woreczków (uszka już mogą się ze sobą stykać) i ponownie włożyć do zamrażarnika.
    Do konsumpcji zamrożone uszka wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości oleju i gotować 1 - 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Porady

Uszka można przechowywać do 3 miesięcy. Z podanej ilości składników otrzymałam 69 uszek z farszem pieczarkowym i 65 uszek z farszem dyniowo - pieczarkowym. Do wykrawania kół z ciasta użyłam szklankę o średnicy 5,5 cm. Na każdy kawałek wykrojonego ciasta nakładałam farsz w ilości 1/3 - 1/2 łyżeczki do herbaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować