Wigilijne rożki z makiem

4.5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do przygotowania, chrupiące i pyszne... Zwłaszcza, jeśli napełnimy je domową masą makową...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 3 łyżki
    - masa makowa: 8 łyżeczek
    - ciasto filo (1 płat ciasta filo): 1 plaster
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wigilijne rożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki z makiem 1. Ciasto filo układamy na wigotnej ściereczce, tniemy nożyczkami wzdłuż krótszego boku na 8 równej szerokości pasków. Każdy pasek smarujemy roztopionym masłem i na każdym układamy łyżeczkę gotowej masy makowej, przygotowanej w domu.
  • rożki z makiem 2. Ciasto chwytamy za jeden z rogów i składamy po przekątnej, następnie chwytamy za najdalej wysunięty rożek i składamy wzdłuż długiego boku. Czynności powtarzamy do momentu zwinięcia całego rożka.
  • 3. W taki sam sposób zwijamy pozostałe rożki, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować