Wigilijne postne gołąbki

4.51 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Mało znane, niezwykle smaczne ,a jakie proste w wykonaniu. Gołąbki to dobry pomysł na kolacje wigilijną

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Główka kapusty
    4 szkl. kaszy gryczanej
    3 cebule
    2 garści suszonych grzybów
    śmietana
    olej
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijne postne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odkrawamy grube nerwy 1. Dzień wcześniej(wieczorem)należy zamoczyć grzyby.Kasze gotujemy jak na opakowaniu,w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
    Suszone ,namoczone grzyby gotujemy(w tej samej wodzie w której się moczyły)do miękkości.Wywar z gotowania zostawiamy.Grzyby drobno kroimy i razem z cebulą dodajemy do kaszy i mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.Z kapusty odkrawamy głąb i gotujemy w wodzię co jakiś czas odrywamy sparzone liście.Z liści odkrawamy grube nerwy.
  • Farszem napełniamy liście kapusty 2. .Do liści nakładamy farsz
  • Zwijamy gołąbki 3. i zawijamy
  • Gołąbki podlewamy bulionem 4. .Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy bulionem i podpiekamy do miękkości.Przed podaniem wywar od grzybów doprawiamy do smaku ,zagęszczamy śmietaną i polewamy gołąbki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować