Pierogi to sztandarowa potrawa wigilijna na moim świątecznym stole. Podaje je zazwyczaj w trzech odsłonach - ruskie z majerankiem i pietruszką lubię jednak najbardziej i to one grają pierwsze skrzypce
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
CIASTO NA PIEROGI:
- mąka pszenna luksusowa: 2.5 szklanki
- Jajko: 1 sztuka
- letnia woda: 0.5 szklanki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- sól: 1 szczypta
- mąka do posypania stolnicy: 1 łyżka
FARSZ DO PIEROGóW RUSKICH:
- ugotowane ziemniaki np. z poprzedniego dnia: 1 szklanka
- biały ser tłusty lub półtłusty: 25 dekagramów
- cebula biała - posiekana: 2 sztuki
- olej: 2 łyżki
- majeranek: 1 łyżka
- pietruszka suszona: 2 łyżeczki
- sól, pieprz: 2 szczypty
Wigilijne pierożki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na rozgrzanym tłuszczu, powinna się lekko zrumienić. Ziemniaki i ser rozdrabniamy dokładnie widelcem, dodajemy cebule przyprawy oraz pietruszkę- farsz winien być jednolity, pulchny lecz pikantny.
2.Składniki na ciasto wrzucamy do malaksera włączamy na wysokie obroty. Po 2 min. wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnice.
3..Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną przeznaczamy do rozwałkowania, pozostałe przykrywamy lnianą ściereczką by nie obeschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy widelcem. Gdy są zrobione wszystkie wrzucamy do gotującej osolonej wody. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy 5-6 minut.
Komentarze