Wigilijne pierożki na drożdżach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis znalazłam w starych zbiorach mamy. Pierożki okazały się być doskonałą alternatywą dla zwykłych krokietów. Wszystkim bardzo przypadły do gustu.

Składniki:

  • CIASTO: 1 kg mąki, 5 dag drożdży, 5 dag masła roślinnego, 15 dag gęstej śmietany, szklanka ciepłego mleka, łyżeczka startej gałki muszkatołowej, sól;
    FARSZ: 50 dag kiszonej kapusty, 2 cebule, garść ugotowanych grzybów, 2 jajka, łyżka tłuszczu, pieprz, sól;
    białko, tłuszcz, kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijne pierożki na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochę resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn. Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Farsz 2. Kapustę posiekać, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć aż farsz zbrązowieje. Wówczas dodać pokrojone jaja na twardo, wymieszać, przestudzić.
  • 3. Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać podłużne pierożki. Następnie ułożyć je co 2 cm na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170st.C piekarnika i upiec na złoto. Można też pierożki upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.

Porady

Pierożki wyśmienicie komponują się z barszczykiem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2013

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować