Wigilijne pierożki na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko rozcieńczyć szklanką ciepłej wody. Z drożdży, niewielkiej ilości płynu i łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Wyrobić wszystkie składniki ciasta, dodając po trochę resztę rozcieńczonego mleka i rozczyn. Przykryć ciasto czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kapustę posiekać, włożyć do rondla, podlać wodą i gotować pod przykryciem pół godziny. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na tłuszczu, połączyć z ugotowaną kapustą, posiekanymi grzybami, przyprawić i smażyć aż farsz zbrązowieje. Wówczas dodać pokrojone jaja na twardo, wymieszać, przestudzić.
3.Z niewielkich kawałków ciasta robić placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać podłużne pierożki. Następnie ułożyć je co 2 cm na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować białkiem, posypać kminkiem, wstawić do nagrzanego do 170st.C piekarnika i upiec na złoto. Można też pierożki upiec wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać je w gorącym piekarniku, przykrywając blaszkę folią aluminiową.
Porady
Pierożki wyśmienicie komponują się z barszczykiem czerwonym.
Komentarze