Wigilijne pierogi z kapusta i grzybami

4.5 (153 ocen)

Pierogi z kapustą i grzybami polane olejem rzepakowym

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki tortowej
    1 jajko
    szczypta soli
    łyżka margaryny
    ciepła woda w szklance

    Farsz:
    ok 1 kg kapusty kwaszonej
    40g suszonych grzybów
    1 cebula
    2–3 liście laurowe
    3–4 kulki ziela angielskiego
    sól i pieprz
    2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno


    Do polania:
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy i gotujemy ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i bardzo drobno siekamy.
  • 2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy grzyby i kapustę. Przesmażamy razem ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
  • 4. Składniki na ciasto mieszamy z ciepłą wodą, wyrabiamy, tak aby ciasto było dobrze wyrobione ale miękkie. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. minuty od wypłynięcia. Podajemy polane olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Porady

W okresie przedświątecznym taki olej rzepakowy możemy kupić na każdym targu lub bazarku od gospodarza z domowej olejarni :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować