Pierogi z kapustą i grzybami polane olejem rzepakowym
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
1 jajko
szczypta soli
łyżka margaryny
ciepła woda w szklance
Farsz:
ok 1 kg kapusty kwaszonej
40g suszonych grzybów
1 cebula
2–3 liście laurowe
3–4 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Wigilijne pierogi z kapusta i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby płuczemy i gotujemy ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i bardzo drobno siekamy.
2.Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy grzyby i kapustę. Przesmażamy razem ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
4.Składniki na ciasto mieszamy z ciepłą wodą, wyrabiamy, tak aby ciasto było dobrze wyrobione ale miękkie. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. minuty od wypłynięcia. Podajemy polane olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Porady
W okresie przedświątecznym taki olej rzepakowy możemy kupić na każdym targu lub bazarku od gospodarza z domowej olejarni :)
Komentarze