WIGILIJNE PIEROGI ŚWIĘTEGO JACKA

4.5 (165 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

"Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi, był także przeorem w Kijowie, a stamtąd właśnie przyszły do nas wigilijne pierogi, knysze, kulebiaki. ..." [w:] Helena Szymanderska. Polska wigigilia.200;

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (typ 500): 700 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - woda (gorąca): 2 szklanki
    - sól: 1 łyżka

    - biały ser (twarogowy,półtłusty): 200 gramów
    - ziemniaki (ugotowane): 400 gramów
    - mięta (listki): 8 sztuk
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wigilijne pierogi świętego jacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiać przez sitko,wsypać do miski,dodać olej i sól.Zagotować wodę,polać nią makę,odstawić na 10 minut.Kiedy przestygnie,zagniatać ciasto.Jeżeli będzie zbyt gęste dodać ciepłej (nie gorącej)wody.Ciasto powinno być elastyczne.
  • pierogarnia Joanny 2. Ciasto rozwałkować,szklanką wycinać krążki.
  • pierogarnia Joasi 3. Listki miety umyć,posiekać.Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać twaróg,miętę i sól,wymieszać.Farsz nałożyć na krążki ciasta,zlepić brzegi,ułożyć na blasze posypanej mąką.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę,dodać sól,delikatnie wrzucać pierogi.Gotować 8-10 minut.
  • pierogi św.Jacka 5. Pierogi wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.Serwować gorące z sosem owocowym lub prażoną cebulką(zależnie od upodobań).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Olej Ziemniaki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować