"Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi, był także przeorem w Kijowie, a stamtąd właśnie przyszły do nas wigilijne pierogi, knysze, kulebiaki. ..." [w:] Helena Szymanderska. Polska wigigilia.200;
Wigilijne pierogi świętego jacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makę przesiać przez sitko,wsypać do miski,dodać olej i sól.Zagotować wodę,polać nią makę,odstawić na 10 minut.Kiedy przestygnie,zagniatać ciasto.Jeżeli będzie zbyt gęste dodać ciepłej (nie gorącej)wody.Ciasto powinno być elastyczne.
2.Ciasto rozwałkować,szklanką wycinać krążki.
3.Listki miety umyć,posiekać.Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać twaróg,miętę i sól,wymieszać.Farsz nałożyć na krążki ciasta,zlepić brzegi,ułożyć na blasze posypanej mąką.
4.W dużym garnku zagotować wodę,dodać sól,delikatnie wrzucać pierogi.Gotować 8-10 minut.
5.Pierogi wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.Serwować gorące z sosem owocowym lub prażoną cebulką(zależnie od upodobań).
Komentarze