Wigilijne pierogi dyniowe z nadzieniem piernikowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupełnie nowa, ciekawa propozycja na wigilijne pierogi

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka puree z dyni
    szczypta soli
    farsz;
    2 opakowania pierników Katarzynek( bez nadzienia i polewy)
    2 kieliszki alkoholu
    4 łyżki rodzynek
    pół szklanki czekoladowego mleka sojowego
    ew. kilka łyżek bułki tartej

Wigilijne pierogi dyniowe z nadzieniem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-280wb1b 1. Farsz:
    pierniki kruszymy, namaczamy alkoholem i mlekiem, miksujemy na gładka masę,jeśli jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, następnie dodajemy rodzynki i nadziewamy pierogi.
    Ciasto:
    z mąki, dyni i soli zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za luźne dodajemy mąki, wałkujemy na cienkie placki , wycinamy szklanką kółka,nadziewamy farszem, sklejamy i gotujemy w osolonej wodzie

Porady

Pierogi możemy podać z sosem śmietanowym i cynamonem lub posypane cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy