Ciasto naleśnikowe z 4 jajek (ok. 30 sztuk)
1/2 kg pieczarek
20 dag sera żółtego
1 średnia cebula
2 łyżki masła śmietankowego lub oleju do smażenia
sól i pieprz
do obsmażenia pasztecików porcja gęstego ciasta naleśnikowego lekko osolonego
Wigilijne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy naleśniki.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem soli (pieczarki mniej ciemnieją). Dorzucamy pieczarki i smażymy 15-20 min cały czas mieszając. Pieczarki przekładamy na sitko by odciekły i wystygły.
2.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do dobrze ostygniętych i odsączonych pieczarek. Doprawiamy i mieszamy.
3.Naleśniki kroimy na pół. Smarujemy farszem wedle uznania i składamy w trójkąty. Maczamy w gęstym cieście naleśnikowym i obsmażamy na złoty kolor.
Komentarze