Wigilijne paszteciki

4.5 (180 ocen)

  • 20 min

Co roku obecne na naszym wigilijnym stole.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe z 4 jajek (ok. 30 sztuk)
    1/2 kg pieczarek
    20 dag sera żółtego
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła śmietankowego lub oleju do smażenia
    sól i pieprz
    do obsmażenia pasztecików porcja gęstego ciasta naleśnikowego lekko osolonego
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wigilijne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy naleśniki.
    Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem soli (pieczarki mniej ciemnieją). Dorzucamy pieczarki i smażymy 15-20 min cały czas mieszając. Pieczarki przekładamy na sitko by odciekły i wystygły.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do dobrze ostygniętych i odsączonych pieczarek. Doprawiamy i mieszamy.
  • Wigilijne paszteciki 3. Naleśniki kroimy na pół. Smarujemy farszem wedle uznania i składamy w trójkąty. Maczamy w gęstym cieście naleśnikowym i obsmażamy na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować